€120 miljoen voor een voetballer

Veel voetballiefhebbers kunnen zich nauwelijks voorstellen dat een voetballer als Pogba xe2x82xac120 miljoen waard zou zijn, Bale xe2x82xac101 miljoen en Ronaldo xe2x82xac94miljoen

In 2015 verdiende Ronaldo €59.2 mln., Bale 26.2 mln. en zou Pogba 22.4 mln. verdienen. Uitgaande van 1600 uren werk per jaar betekent dit een inkomen per uur van €37.000 voor Ronaldo, €16.400 voor Bale en €14.000 voor Pogba. Dit zijn uurbedragen die iedere verbeelding te boven gaan.

Rentabiliteitswaarde

Het management van topvoetbalclubs kijkt helemaal niet naar wat een redelijk bedrag per uur is voor de arbeid die een voetballer voor de club verricht. In het slechtste geval is een voorzitter van een voetbalclub alleen maar geïnteresseerd in de status die hijzelf heeft als de club nationaal/europees of wereldkampioen wordt. Ook bij CEO’s van ondernemingen zien we soms dat “het de grootste zijn” belangrijker is dan winstgevendheid.

Gelukkig maakt het management van de meeste voetbalclubs een inschatting van de toekomstige opbrengsten van een speler voor een club.

Groei uit eigen kweek en/of gekochte groei

Je kan een voetbalteam samenstellen uit eigen kweek maar ook door het kopen van spelers van andere clubs. Voor bedrijven geldt min of meer hetzelfde. Ahold begon met één winkel en realiseerde autonome groei door herinvestering van gemaakte winsten in nieuwe winkels. Eind vorige eeuw begon Ahold met het kopen van groei door overnames. Een heel andere tak van sport. De geschiedenis laat zien dat doorgaans teveel betaald wordt bij overnames, de synergie effecten te gunstig worden ingeschat en dat het inpassen van de overgenomen business in de bestaande onderneming moeilijker blijkt dan gedacht.

Ook voor een voetbalclub geldt dat je niet teveel moet betalen voor een speler, dat het hele team er beter van moet worden en dat de speler in het team past

Exploitatieresultaat en resultaat vergoedingssommen bij AJAX

Voor het samenstellen van een team selecteert Ajax spelers uit eigen kweek en door koop en verkoop. Onlangs werd bekend dat Arek Milik Ajax zou verlaten voor een bedrag van €34 miljoen. De koop- en verkoopbedragen voor spelers vind je in de jaarrekening terug onder vergoedingssommen (transfer-en tekengelden). Per 30 juni 2015 staat er een bedrag van €42 mln. op de balans voor vergoedingssommen na afschrijvingen en waardeverminderingen.

Exploitatieresultaat +resultaat vergoedingssommen sinds 2008/09

Hieronder een overzicht van het bedrijfsresultaat vóór belastingen onderverdeeld naar resultaat vergoedingssommen en bedrijfsresultaat vóór vergoedingssommen.

Foto: Eigen tabel

Gedurende de periode 2008/09-2014/15 wordt er met een totaal van €2.9mln. nauwelijks geld verdiend met de exploitatie. Pas de laatste 5 jaar leveren exploitatie en vergoedingssommen beide ruime winsten op.

Ajax ziet er de laatste jaren financieel puik uit

De cijfers van Ajax zien er de laatste jaren prima uit. Feit blijft dat exploitatieresultaten en het resultaat vergoedingssommen moeilijk zijn in te schatten. Of voor Pogba, Bale en Ronaldo te veel betaald is moeten wij helaas aan de professionals overlaten. Wij hebben daarvoor te weinig kennis in huis. Maar zolang er meer verdiend wordt met een speler/team dan wat zij kosten is elk jaarsalaris en transferbedrag uit bedrijfseconomisch oogpunt ok.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV / Post Vermogensbeheer . Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert.

Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde ondernemingen op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail