€25.000 bij je geboorte!

In ons artikel van 24 april ‘Ga liever beleggen dan sparen’ vergeleken we de opbrengst na 40 jaar van beleggen en sparen als je per maand xe2x82xac150 apart legt.

We kregen een interessante reactie van een jonge vader. Hij heeft bij de geboorte van zijn twee kinderen voor ieder €25.000 belegd in wereldwijd bekende bedrijven als Coca-Cola, Procter & Gamble, Colgate Palmolive, 3M en dergelijke. Over het belegd vermogen mogen zij nooit beschikken, maar met het dividend mogen zij doen wat ze willen.

Een andere lezer liet ons weten dat je als belegger in aandelen helemaal geen rechten hebt. Bedrijven worden overgenomen, leeggemolken en de belegger kan fluiten naar zijn centen. Directeuren lopen weg met miljoenenbedragen en de belegger mag het met de kruimels doen. Koop goud/zilver/kunst en wijn, zei hij.

€25.000 bij je geboorte

Als je bij je geboorte €25.000 ‘krijgt’, waar je nooit aan mag komen, dan hoef je je daar dan ook geen zorgen over te maken. Veel particuliere beleggers hebben slapeloze nachten als de beurs of hun aandelen onderuitgaan en verkopen zelfs al hun aandelen voordat ze op vakantie gaan.

Ik heb een rekensommetje gemaakt waar je veel kanttekeningen bij kunt maken. Het belangrijkste is echter dat er een plaatje wordt geschetst dat kan helpen bij de keuze om in aandelen te beleggen, of in edele metalen, kunst en drank, maar ook om je geld op een spaarrekening te zetten.

Het rekensommetje

Net zoals de jonge vader beleggen wij alleen in ondernemingen die over een langere periode hebben laten zien meer dan gemiddeld winstgevend te zijn, met een mooie organische groei, voorspelbare resultaten, goede langetermijnvooruitzichten en waar we niet te veel voor hoeven te betalen.   

Voor ons rekensommetje hebben wij uitgekozen: Heineken, Koninklijke Olie en Unilever. De strategische plannen die je terugvindt in de jaarverslagen van deze ondernemingen gaan uit van hoe de wereldbevolking er in 2050 uitziet, de samenstelling ervan en de economische omstandigheden. Daarop zijn langetermijninvesteringen en onderliggende waardeberekeningen gebaseerd.

De gemiddelde ‘rentabiliteit eigen vermogen’ van de drie ondernemingen samen bedroeg over een langere periode 15,3%, van de winsten werd 43% uitgekeerd, en iedere euro ingehouden winst had een beurswaarde van €2,40.

Als we €25.000 in deze ondernemingen investeren kopen we in feite een stukje eigen vermogen ervan van €25.000/€2,40= €10.400, dat gemiddeld 15,3% oplevert. We gaan ervan uit dat na 40 jaar iedere ingehouden euro winst ook €2,40 waard is.

Dat brengt ons op een waarde van de aandelen na 40 jaar van €310.000 en van de dividenden van €215.000. Samen €525.000, ofwel een toename van de oorspronkelijke €25.000 met een factor 21.  

De goudprijs over de laatste 40 jaar

Zoals onderstaande grafiek laat zien was de goudprijs in dollars in de periode 1974-2015 laag $2,100 en hoog $60,755, en op dit moment $39,000, een toename met een factor 18,5 als je op de laagste prijs had gekocht en zelfs 29 als je op de hoogste prijs ook nog eens had verkocht.

Maar als je op de piek van 1980 had gekocht dan is slechts sprake van een toename met een factor 1,4. (Omdat het algehele beeld niet verandert hebben we een omrekening naar euro’s achterwege gelaten).

De grafiek laat twee duidelijke piekmoment zien. Dat zijn vaak de momenten dat je als particulier bij allerlei kleine opkopers je gouden sieraden en dergelijke kwijt kunt. Het heeft van 1980 tot 2008 geduurd voordat de prijzen van 1980 weer werden gehaald, en op een belegging in goud krijg je in de tussentijd geen dividend.

Foto: .

 

Timing is belangrijk, maar dat moet je wel kunnen

Als je over een goede timing beschikt kan een belegging in goud/zilver/kunst en wijn, maar ook in aandelen uiterst interessant zijn. Wij zijn daar niet zo goed in. De ondernemingen waar wij in beleggen hebben redelijk voorspelbare bedrijfsresultaten en dividenden. Wij kopen, of kopen bij, als een beurskoers van een mooie onderneming behoorlijk onderuit gaat zonder dat er bedrijfseconomisch echt iets aan de hand is en verkopen als de beurs bereid is meer voor een onderneming te betalen dan de waarde ervan. In de tussentijd rijden we mee op de rug van de ondernemer, net zoals de vader die voor zijn kinderen €25.000 belegde.  

Wat past bij je en wat is je horizon?

Dat zijn belangrijke vragen die je zelf moet beantwoorden. Je kunt zelfs beslissen om te sparen. Na 40 jaar is €25.000 bij een rente van 3% toegenomen tot €81.550, ofwel met een factor 3,3. 

Op onze site vindt u de waardering van nagenoeg alle Nederlandse beursfondsen. Op dit moment zijn er geen aandelen die meer dan 40% ondergewaardeerd zijn, 55% kan aangehouden worden, en 45% is overgewaardeerd.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail