+58,2% rendement, beleggen kun je zelf!

Met een betrouwbare database en met strikte toepassing van selectiecriteria zijn mooie beleggingresultaten te behalen. Sinds juni 2015 selecteert een panel op basis van gegevens in onze database ondernemingen die voldoen aan strikte selectiecriteria.

Het panel bestaat uit particuliere beleggers te weten een autohandelaar, een crowd funder, een fiscaal econoom, een registeraccountant en een bedrijfseconoom.

Strikte toepassing van selectiecriteria vraagt om geduld

Wij krijgen als reactie op onze DFT artikelen dat de door ons berekende aankoopprijs van geselecteerde ondernemingen vaak niet reëel zou zijn.

Wij hebben inderdaad ondernemingen gemist die na ons artikel behoorlijk in koers zijn gestegen. Wij noemen Vopak(NL), Colruyt(B), Zodiac(F), Lotus Bakeries(B), Kone (FIN) en Synergie (F).

Wij blijven deze volgen, net zoals Freni Brembo waar we vier maanden op hebben gewacht voordat onze koopprijs werd gehaald ( koerswinst nu 114,6%).

Bij een belangrijke wijziging in het management van een onderneming verkopen wij. Toepassing van dit selectiecriterium werkte dit keer bij Accell minder goed uit. Desondanks behaalden we op Accell een beleggingsresultaat van 33,5% over een periode van 20 maanden.

Betrouwbare database

In onze database hebben we niet alleen gerapporteerde cijfers van ondernemingen en allerlei ratio’s maar hebben we ook “genormaliseerde cijfers”.

Wat wij als investeerders willen weten is hoe het management van een onderneming omgaat met ons geld. En “ons geld” is het bedrag dat  aandeelhouders bij een aandelenemissie hebben ingebracht plus de bedragen die ieder jaar bij de winstverdeling als ingehouden winsten in een onderneming zijn achtergelaten.

Beleggingsfilosofie panel

Wij laten alleen “ons geld” in een onderneming achter als iedere euro ingehouden winst een waarde heeft van tenminste één euro en voldaan wordt aan onze selectiecriteria.

Om ons te beschermen tegen inschattingsfouten bij de berekening van de waarde van een onderneming hanteren wij bij aankoop een stevige veiligheidsmarge/korting van zo’n 40% en houden wij een zekere spreiding aan in onze portefeuille. Het aantal transacties ligt historisch rond 3 per jaar.

Beleggingsresultaat dit jaar +10,9% en sinds juni 2015 +58,2%

Foto: SYB VAN SLINGERLANDT

  

Klik voor DFT artikelen op het betreffende bedrijf:

AltenBMWBremboCritPlastic OmniumProsegurStef

 

Met €150,- per maand miljonair worden

Dat kan helemaal niet zal uw reactie zijn bij het invullen van ons interactieve rekentool. Toch kan dat wel als één van de belangrijkste elementen van beleggen in uw voordeel werkt, namelijk tijd.

Er zijn nogal wat (groot)ouders die graag voor hun (klein)kinderen een bedrag per maand willen sparen en beleggen. Een kind kan dus theoretisch met beleggen beginnen direct na zijn/haar geboorte.

Ons rekentool laat zien dat € 150,- per maand sparen en vervolgens beleggen na 21 jaar een bedrag oplevert van €255.605,-. Als dit kind op zijn/haar 21 doorgaat met sparen en vervolgens beleggen tot bijvoorbeeld zijn/haar 70 dan levert dat €73.9 miljoen op en besluit hij/zij dit bedrag na te laten als hij/zij 100 is of zou zijn geworden dan is sprake van een bedrag van €1.6 miljard.

De bedragen wijzigen uiteraard bij wijziging van de te sparen bedragen, veronderstelde rente en beleggingsresultaat, maar de conclusie blijft dat je vroeg moet beginnen met beleggen.

Met sparen heb je minder risico

Dat klopt zeker op de korte termijn. Het rekentool laat zien dat je met beleggen op je 70 een vermogen van €73.9 miljoen hebt opgebouwd. Dit echter wel op voorwaarde dat de beurs dan niet toevallig in elkaar stort.

Ben je net 5 jaar bezig met beleggen dan ben je bij een crash snel slechter uit dan met sparen, maar na 70 jaar ben je nog steeds beter uit met beleggen zolang de beurs niet meer dan 70% onderuit gaat.

Tijdelijk verlies is part of the deal

Als je problemen hebt met tijdelijk vermogensverlies, dan beleg je beter niet. Daarentegen bieden beursbewegingen mogelijkheden om de maandelijkse bedragen die nog niet zijn belegd tegen een gunstige koers te investeren of om tijdelijk overgewaardeerde aandelen te verkopen.

Permanent vermogensverlies is het ergste wat een belegger kan overkomen. Dit is te voorkomen door te beleggen in meer dan gemiddeld winstgevende en conservatief gefinancierde ondernemingen en dit op voorwaarde dat je niet teveel betaalt.

Bespreking van de DFT portefeuille

Het panel komt op 11 mei bij De Telegraaf bijeen om de portefeuille te bespreken. Daarbij komt ook ter sprake hoe we vooral jonge mensen kunnen betrekken bij sparen en vervolgens beleggen in door het panel geselecteerd ondernemingen.

De interactieve site  www.vanslingerlandt.com

Op deze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Neem nu een abonnement op www.vanslingerlandt.com om toegang te krijgen tot de database en zo de aandelen uit de DFT portefeuille te volgen.
Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: , , ,