AkzoNobel nog steeds onder de maat

AkzoNobel is een Nederlandse multinational met activiteiten op het gebied van verven en lakken en specialistische chemicalixc3xabn. AkzoNobel is in meer dan 80 landen actief. De omzet over 2015 bedroeg bijna xe2x82xac15miljard. Huidige voorzitter van de raad van bestuur is Ton Bxc3xbcchner, die Hans Wijers in mei 2012 opvolgde.

Wat gaat u verdienen op de winst die u niet gaat uitkeren?

Dat was onze vraag op de algemene vergadering van aandeelhouders in april 2011. Die vraag stelden we niet voor niets. Gedurende de periode 2003-2010 was iedere euro ingehouden winst op de beurs gemiddeld €0,73 waard. In een dergelijke onderneming laat je als lange termijn belegger natuurlijk je geld niet achter.

Fusies en overnames

In 1994 nam Akzo, Nobel Industries over en in 1998 werd Akzo Nobel door overname van Courtaulds een van de grootste producenten van coatings ter wereld. In 2006 werd Akzo Nobel gesplitst in AkzoNobel (verven en lakken, en chemische producten) en Organon BioSciences (geneesmiddelen). In 2007 betaalt Schering-Plough €11 miljard voor de activiteiten van Organon BioSciences en in augustus 2007 wordt ICI overgenomen met de bedoeling om de verfafdelingen bij elkaar te voegen. In 2012 verkoopt AkzoNobel de “decorative paints” activiteiten in Noord Amerika aan PPG industries en in februari 2016 wordt de “industrial coatings” divisie van BASF overgenomen.

Wat brengt AkzoNobel zijn aandeelhouders?

In onderstaande tabel laten we de gemiddelde beurswaarde zien van iedere door AkzoNobel ingehouden euro winst.

Foto: Eigen tabel

 

Alleen in de periode 1984-2002 had iedere euro ingehouden winst een waarde van meer dan één euro.

Impairment goodwill

Jaarlijks wordt in overleg met de accountant beoordeeld in hoeverre betaalde goodwill in de toekomst terugverdiend kan worden. In 2003-2004 werd €2.6miljard als teveel betaalde goodwill afgeboekt (impaired) en in 2008 €1.2miljard. Dat is wel geld van de aandeelhouder.

Waardering AkzoNobel

Bij onze waardering gaan wij uit van een lange termijn winstgevendheid (=Rentabiliteit Eigen Vermogen) van 7% (REV was de laatste 5,10 en 15 jaar resp. 4,6%, 4,0% en 5,0% en op basis van de prognoses WPA 6,6% en 6,4%) en een dividend payout percentage van 30%.

Foto: Eigen grafiek

De rode neergaande lijn geeft aan dat AkzoNobel een waardevernietigende onderneming is (de lange termijn winstgevendheid van 7% ligt onder de historisch vastgestelde kosten van kapitaal van 9%) en de rode stippellijn laat zien dat bij de huidige koers het aandeel overgewaardeerd is met een berekend toekomstig rendement van 6,0% per jaar voor de komende 10 jaar. Blijkbaar zijn er beleggers die op termijn genoegen nemen met een berekend jaarlijks beleggingsresultaat van 6,0%.

Beoordeling AkzoNobel door ons panel

Met een panel bestaande uit bedrijfseconomen, accountants, een fiscaal econoom, een crowd funder, en een autohandelaar is AkzoNobel beoordeeld. Conclusie van het panel: AkzoNobel voldoet niet aan onze selectiecriteria, is nog steeds een waardevernietigende onderneming (REV<cost of capital) en niet geschikt als belegging voor de lange termijn.

De panel portefeuille

Het beleggingsresultaat 2016 van de panel portefeuille (=portefeuille samengesteld uit aandelen waarover we in De Financiële Telegraaf berichtten over koopwaardigheid en te hanteren maximale koopprijzen) bedraagt 15,0% per 05-11-2016.

De interactieve site www.vanslingerlandt.com

Op deze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV / Post Vermogensbeheer Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde ondernemingen op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail