Analyse: BMW: Deutsche gründlichkeit is nog steeds garantie voor succes

Algemeen:

Bayerische Motoren Werke (BMW) is een van de grote Duitse automerken en ontwikkelt, produceert en verkoopt auto’s en motoren. De BMW Groep is werkzaam in drie marktsegmenten: Auto’s, Financiële dienstverlening (autolease, leningen, verzekeringen) en Motoren. De belangrijkste merken zijn BMW, Mini en Rolls-Royce. De R&D uitgaven bedragen in 2018 ruim 7% van de omzet.

afbeelding 1. koersontwikkeling

Lees Verder Cor Wijtvliet:

Cor Wijtvliet is afgestudeerd als historicus aan de universiteit van Leiden. In 1989 promoveerde hij aan de universiteit van Tilburg op een proefschrift over de ontstaansgeschiedenis van het Nederlands handelsbankwezen. In de jaren 1996 – 2009 was hij aandelenanalist bij Van Lanschot Bankiers. Sindsdien is hij zelfstandig gevestigd analist, auteur en spreker.

Waardering:

Waardering onderneming en aandeel
BMW is een waardecreërende onderneming en daarmee geschikt als belegging voor de lange termijn. Het aandeel is behoorlijk ondergewaardeerd.

Winstgevendheid
Op iedere euro ingehouden winst is de laatste 10 jaar gemiddeld bijna 14% verdiend. Prognoses van de winst per aandeel voor de komende drie jaar vertalen zich in een REV van 12%.

Dividend
Bij onze berekeningen gaan we ervan uit dat van de winst 32% wordt uitgekeerd en dat bijgevolg 68% van de winst wordt toegevoegd aan de kapitaalbasis van de onderneming.

Financiering
De financiering is normaal te achten voor een kapitaalintensieve business

 

Toelichting grafiek:

Syb van Slingerlandt was als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en de Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde ondernemingen op www.vanslingerlandt.com

Lees verder Cor Wijtvliet:

Resultaten:

De producenten van auto’s hebben het moeilijk. De handelsoorlog tussen de VS en China maakt hun auto’s duurder, evenals de aangescherpte eisen voor dieselauto’s. Dat heeft al geleid tot een winstwaarschuwing van bijvoorbeeld Daimler. Vooralsnog denkt BMW grotendeels aan de malaise te ontkomen. Hoewel de uitkomsten over het 2de kwartaal 2018 minder waren dan die in 2017, waren ze weer beter dan de markt verwachtte. Het operationeel resultaat (EBIT) daalde met 6,3% naar € 2,75 miljard en de nettowinst ging met 6,1% omlaag naar € 2,1 miljard. De EBIT-marge daalde van 10,1% naar 8,6%.
Ook de omzet daalde met 2% naar € 25 miljard. Dat was mede het gevolg van een daling van het aantal auto’s met 0,7%. BMW verkocht 637,887 auto’s in het afgelopen kwartaal.
BMW verwacht overigens over heel 2018 meer auto’s te verkopen dan over het recordjaar 2017 en hetzelfde geldt voor de omzet.

Motivatie:

Het teruglopen van de winst voor belastingen is niet het gevolg van het laten versloffen van de interne bedrijfsvoering. Het heeft alles te maken met de hoge R&D-inspanningen. In de eerste helft van 2018 spendeerde BMW € 2,6 miljard aan R&D, ruim € 300 miljoen meer dan in dezelfde periode in 2017. Over heel 2018 kunnen de R&D-inspanningen het bedrijf tot 7% van de omzet kosten tegen 6,2% in 2017. Overigens denken ze bij BMW dat de financiële inspanningen voor R&D dit jaar het hoogste niveau bereiken.

BMW heeft een duidelijk doel voor ogen. In 2025 moeten er 25 elektrische modellen op de markt zijn, waarvan de helft totaal elektrisch moet zijn.

De inspanningen van vandaag vormen de basis van de winstvorming van morgen. De praktijk bewijst voorlopig het gelijk van het management. Concurrenten als Volkswagen/Audi en Daimler zuchten onder de eisen van de nieuwe en strengere Worldwide Harmonized Light Duty Vehicles Test Procedure (WLTP). Volkswagen denkt dat die nieuwe testprocedures het bedrijf meer dan € 1 miljard extra gaan kosten. Bij BMW is geen gemor te horen. Het bedrijf denkt al aan de nieuwe testprocedures te kunnen voldoen. Het grote voordeel is dat BMW al zijn modellen kan blijven verkopen, terwijl zulks niet het geval is voor Mercedes en Volkswagen/Audi. BMW geniet nu een duidelijk concurrentievoordeel!

Voor Daimler waren de tariefsverhogingen als gevolg van de handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten reden om met een winstwaarschuwing te komen. Daimler exporteert veel auto’s vanuit de VS naar China. China heeft de tarieven verhoogd van 15% naar 40% en Daimler denkt niet in staat te zijn die kosten te kunnen compenseren. Bij BMW denken ze daar iets anders over. Natuurlijk gaat de tarievenoorlog het bedrijf geld kosten. Zo heeft BMW de export van de X3 vanuit de VS naar China stop gezet. Dat kost geldt. Daar staat tegenover dat BMW het aandurft de prijzen voor de X5, X6 en de nieuwe X7 in China te verhogen. Die durf is gebaseerd op de grote vraag naar deze modellen in China. Daar komt nog bij, dat BMW al 80% van zijn auto’s voor de Chinese markt  ter plekke maakt en dat ze de X5 ook vanuit Thailand naar China kunnen exporteren. Ook in dit opzicht lijkt BMW zijn concurrenten een stap voor. Dat neemt allemaal niet weg dat de risico’s van een uit de hand lopende handelsoorlog maar moeilijk in te schatten zijn.

De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

 

Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: , , , , , ,