Continental, niet alleen banden

Continental hoort tot de vijf grootste toeleveranciers van de auto-industrie wereldwijd.

Als leverancier van remsystemen, powertrain systems (onderdelen voor de motor, transmissie, aandrijfas, differentieel en chassis), instrumentarium aan boord, infotainment oplossingen, auto-electronics, banden en technische elastomeren draagt Continental bij aan een betere veiligheid op de weg en bescherming van het milieu.

Foto: Continental

Een stukje geschiedenis

Continental werd in 1871 opgericht in Hannover. De fabriek produceerde zacht rubberen producten, textielrubber en massief rubberen banden voor rijtuigen en fietsen. In 1898 kwamen daar autoluchtbanden bij.

In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd door overnames de bandenactiviteit fors uitgebreid, de Europese divisie van Uniroyal werd overgenomen, de bandendivisie van het Oostenrijkse Semperit en ten slotte General Tire in de Verenigde Staten.

Begin deze eeuw werden andere onderdelen voor automobielen aan de activiteiten toegevoegd. In 2001 werd elektronica specialist, Temic, overgenomen en in 2007 volgde Siemens VDO Automotive. In 2009 deed de Duitse Industriële groep Schaeffer een bod op de aandelen Continental.

Door de kredietcrisis werden meer aandelen dan gewenst aangeboden. Schaeffer kwam in financiële problemen en was zelfs genoodzaakt de Duitse regering om steun te vragen, wat werd geweigerd. De afgelopen jaren heeft Schaeffer aandelen verkocht. Eind 2015 bezit de Schaeffer Group 46% van de aandelen, de free float bedraagt 54%

Foto: Continental

Acquisitie Siemens VDO Automotive, AP Italia and Thermopole

Continental heeft blijkbaar geen goede hand gehad met recente acquisities. In 2007 werd voor genoemde bedrijven €5,630.4 miljoen aan goodwill betaald. In de periode 2007-2010 werd bijna €3 miljard aan aandelen uitgegeven en over de jaren 2008-2010 werd geen dividend uitgekeerd.

Over 2008-2009 werd €2 miljard aan goodwill afgeboekt (impaired), en ruim €0.6 miljard ten laste genomen als reorganisatiekosten.

De verhouding Eigen Vermogen/Totaal Vermogen kelderde eind 2009 naar 16,4% ( 2015 38,9%) en EV/EV+rentredragende schulden naar 22,9% ( 2015 51,7%). Vanaf 2011 laat Continental weer een mooie winstgevendheid zien en de prognoses van de winst per aandeel wijzen ook in die richting.

Research&Development

Continental besteedt zo’n 6% van de omzet aan research en development. Ook in de moeilijke jaren 2008-2009 bleef Continental zo’n 6% investeren in R&D. In 2015 werd ruim 6,2% van de omzet besteed aan R&D.

Strategie

De strategie (en daarmee de business activiteiten) van Continental gaat uit van vier megatrends:

* Veiligheid-voor op de weg

* Informatie-voor intelligent rijden

* Milieu-voor schoon rijden

* Betaalbare auto’s -voor mobiliteit wereldwijd

Waardering

Wij gaan ervan uit dat de moeilijke jaren 2008-2009 achter de rug zijn en dat de als goodwill geactiveerde bedragen ( €6.6 miljard eind 2015) in de toekomst terugverdiend kunnen worden. Op basis van een Rentabiliteit Eigen Vermogen van 20% (=gemiddelde over de laatste 5 jaar en de komende twee jaar) en een dividend payout percentage van zo’n 33% waarderen we Continental op €304,- per aandeel.

Wij hanteren een behoorlijke veiligheidsmarge om ons te beschermen tegen inschattingsfouten en kopen bij een koers van €178,- of lager.

Wij wijzen er op dat per 17 oktober Continental berichtte dat EBIT van de Automotive Group dit jaar aanzienlijk lager zal uitkomen dan vorig jaar.

Foto: Eigen grafiek

De groene oplopende lijn laat zien dat Continental een waardecreërende onderneming is. Er wordt meer verdiend (REV 20,0%) dan een normaal te achten vergoeding voor het kapitaal van aandeelhouders van 9%.

Met een door ons berekende waarde van €303,97 en een koers van €173,66 (groene stippellijn) is Continental ondergewaardeerd met een berekend gemiddeld jaarlijks toekomstig rendement van 15,3%. Op voorwaarde dat aan al onze selectiecriteria wordt voldaan is Continental een prachtige lange termijn belegging die voor een voor ons aanvaardbare prijs te koop is.

Negen maanden wachten met Continental

Beleggers houden niet van verrassingen zoals de aangekondigde aanzienlijk lagere EBIT voor 2016. Negen maanden wachten met Continental dat is de uitkomst van een onderzoek van Professor Robert Haugen. Pas als Continental gedurende drie achtereenvolgende kwartalen weer een normale resultaatontwikkeling laat zien dan pas keert het vertrouwen van de belegger terug.

Waardering Continental door ons panel

Met een panel bestaande uit bedrijfseconomen, accountants, een fiscaal econoom, een crowd funder, en een autohandelaar is Continental beoordeeld.

Conclusie van het panel: Continental is een ondergewaardeerde waardecreërende onderneming uitermate geschikt als belegging voor de lange termijn, en is bij de huidige koers koopwaardig. Toch gaat het panel nog niet over tot aankoop maar houdt de vinger aan de pols gezien de aanzienlijke lagere EBIT dit jaar ten opzichte van vorig jaar als gevolg van:

* mogelijk extra kosten voor garanties en antitrust procedures

* de naweeën van 3 aardbevingen in Japan en hoge R&D uitgaven

Het beleggingsresultaat in 2016 van door ons samengestelde portefeuille van aandelen bedraagt 16,4% per 24-10-2016. Op deze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV / Post Vermogensbeheer Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde ondernemingen op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail