Een goed pensioen is geen utopie (2)

In het artikel van 3 april beschreven we hoe jonge mensen waaronder ZZPxe2x80x99ers met een gering bedrag per maand een behoorlijk aanvullend pensioen kunnen opbouwen. Tot onze verbazing kregen we nogal wat paniekerige reacties. Draghi en Yellen zouden een vuil spel spelen ten koste van de gewone burger, de modellen van het CBS zouden niet in deze tijd passen, en de beurs zou een zwaar gemanipuleerd piramidespel zijn waar je ver weg van moet blijven.

Een aangenamer leven met rekensommetjes!

Wij begrijpen de angst die er blijkbaar leeft, maar willen erop wijzen dat eenvoudige rekensommetjes het leven niet alleen aangenamer maken maar ook kunnen zorgen voor een stuk rust. In onderstaande tabel  wordt ervan uitgegaan dat iemand op zijn 25 begint met elke maand €150,- (€1800,- per jaar) apart te leggen. Naast elkaar in de kolommen wordt aangegeven hoe de jaarlijkse bedragen van €1800,- groeien bij een veronderstelde spaarrente van 3% en een verondersteld beleggingsresultaat van 9%.

Om rekening te houden met inflatie wordt er ook vanuit gegaan dat de jaarlijkse inleg met 3% toeneemt. Dus in jaar 2 moet er €1854,- ( € 1800,-*1.03) worden ingelegd en zo verder.

Foto: Invest4You

 

Als je dus consequent €1.800,- per jaar spaart tegen een rente van 3% dan heb je op je 65 een bedrag bijeen gespaard van €234.867,-. Om die €234.867,- vergelijkbaar te maken met nu, moet je dit bedrag terugrekenen met de veronderstelde inflatie van 3%, en kom je uit op €72.000,- ( =contante waarde).

Met sparen heb je minder risico!

Dat klopt zeker op de korte termijn. De tabel hierboven laat zien dat je met beleggen op je 65 een vermogen van €869.754,- hebt opgebouwd, met een waarde nu van €266.629,-. Dit echter wel op voorwaarde dat de beurs dan niet toevallig in elkaar stort. Ben je net 5 jaar bezig met beleggen dan ben je bij een crash snel slechter uit dan met sparen, maar na 40 jaar ben je nog steeds beter uit met beleggen als de beurs niet meer dan €266.629,- minus €72.000,-=€194.629,- ofwel 73% onderuit gaat.

Tijdelijk verlies is part of the deal

Als je problemen hebt met tijdelijk vermogensverlies, dan beleg je beter niet. Permanent vermogensverlies is te voorkomen door te beleggen in meer dan gemiddeld winstgevende en conservatief gefinancierde ondernemingen en dit op voorwaarde dat je niet te veel betaalt.

Voorbeelden van ondernemingen die meer dan gemiddeld winstgevend waren gedurende de laatste 15 jaar zijn Acomo met een Rentabiliteit op het Eigen Vermogen van 22,49%, ASML met 17,93%, Unilever met 17,25%, Beter Bed met 14,66% en Sligro met 14,32%. Op basis van de prognoses van de winst per aandeel berekenen wij een REV voor 2015 en 2016 voor Acomo van 22,97% en 22,38%, voor ASML van 20,87% en 21,84%, voor Unilever van 18,24% en 18,15% voor Beter Bed van 17,50% en 19,60% en voor Sligro van 13,56% en 13,47%.

Research

Abonnees van de site www.vanslingerlandt.com (jaarabonnement €195,-) krijgen van een aan de site verbonden onafhankelijk panel een email. En wel zodra een aandeel dat aan bepaalde selectiecriteria voldoet, koopwaardig wordt. Hetzelfde geldt zodra een eerder geselecteerd aandeel niet meer voldoet. Op de interactieve site kunnen beleggers net als het panel eigen waardeberekeningen maken. Vervolgens beslissen zij zelf hoe zij hun portefeuille inrichten. Koop- en verkoopopdrachten geven zij zonder tussenkomst van ons door aan hun eigen bank. Jaarlijks maken wij ter vergelijking onze portefeuille bekend.  

De Nederlandse Buffetteer Hendrik Oude Nijhuis maakt deel uit van ons panel. Om u meer vertrouwd te maken met onze beleggingsfilosofie raden wij u aan de door hem geschreven bestseller ‘Leer beleggen als Warren Buffett’ te lezen. Dit boek is evenals de audioboekeditie hiervan, gratis beschikbaar gesteld.

Een vuistregel naarmate je ouder wordt

In hun boek “Beleggen is niet eng” geven Manno van den Berg en Peter Siks een eenvoudige vuistregel hoe je belegt naarmate je ouder wordt. Beleg voor 75 procent in aandelen en 25 procent in obligaties als je 25 bent en bouw daarna het belang in aandelen af ten gunste van obligaties. Met 65 jaar ben je op die manier voor 65 procent belegd in obligaties en 35 procent in aandelen.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde onderneming op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail