De verleiding van de eenarmige bandiet

De verleiding om makkelijk geld te verdienen zet beleggers vaak op het verkeerde been. Om onze beleggingsfilosofie duidelijk te maken, vergelijken wij spelers en eigenaren van slotmachines (ook wel genoemd: eenarmige bandiet en fruitmachine).

De slotmachine

Een eenarmige-bandiet of wel slotmachine kost zo’n €15.000,-. In de meeste casino’s betaalt de machine 95% uit. Gerekend wordt met een winst per dag van €150,- vóór kosten personeel en huisvesting. Dus in honderd dagen wordt de machine terugverdiend. Bij geschatte kosten personeel van €15.000 en huisvesting van €15.000 heb je na een jaar je geld vóór belasting terug. De winstbelasting berekenen we in dit scenario op €3.000.

En nu de speler

Bij een uitbetaling van 95% verliest de speler op iedere honderd euro er gemiddeld vijf, maar hij heeft wel de kans dat tijdelijk meer dan 100% wordt uitgekeerd en zelfs kans op de jackpot.

Recent uitgekeerde megajackpots in Las Vegas:

$40,0 mln. $35,0 mln. $27,6 mln. $22,6 mln. $21,3 mln. $21,1 mln. $17,3 mln. $14,2 mln. $12,8 mln. $12,5 mln.

Las Vegas

Wat levert de slotmachine de eigenaar op?

Een slotmachine gaat zo’n 5 jaar mee. Na belasting betekent dit dat er jaarlijks €9.000,- netto wordt verdiend. Op een investering van €15.000,- betekent dit een rendement van 60%. En naarmate een eigenaar langer en meer machines exploiteert gaat de wet van de grote aantallen werken. De kans dat hij ieder jaar min of meer 60% op zijn investering verdient neemt ook steeds meer toe. De kans dat de speler de jackpot wint neemt toe naarmate hij meer speelt, en de kans op een zeker verlies ook.

Rentabiliteit eigen vermogen en waardecreatie

Een fundamentele belegger zoekt ondernemingen die meer dan gemiddeld verdienen en waarvan verwacht mag worden dat dat in de toekomst ook het geval zal zijn. Bij een slotmachine is het voorspellen van de inkomsten in het begin onmogelijk. Bij startende ondernemingen is dat ook vaak het geval. Financiering zal daarom doorgaans bestaan uit middelen van de ondernemer zelf. Bij voldoende voorspelbaarheid van inkomsten kan een beroep gedaan worden op de vermogensmarkt (beurs). De vergoeding die een aandeelhouder op de beurs vraagt bestaat uit de rente die hij anders zou krijgen op een belegging in staatsobligaties en een vergoeding voor het extra risico boven een belegging in staatobligaties. Historisch ligt dat rond 9%.

Ingehouden winst

Ieder jaar wordt bij de Algemene Vergadering van Aandeelhouders vastgesteld welk deel van de winst wordt uitgekeerd. Iedere uitgekeerde euro winst heeft uiteraard een waarde van één euro (voor belasting). Als fundamentele beleggers zijn wij alleen geïnteresseerd in ondernemingen waar iedere euro ingehouden winst een waarde heeft van meer dan één euro. Die vinden we door toekomstige winsten terug te reken naar nu tegen het historische percentage van 9% en dit bedrag te vergelijken met de boekwaarde. Historische beurs/boekwaarden laten ook zien in hoeverre een euro ingehouden winst een waarde had van meer dan wel minder dan een euro.

Maar 20% is interessant

Voor de fundamentele belegger is maar 20% van alle beursgenoteerde ondernemingen interessant, dit in tegenstelling tot de eenarmige-bandiet. Hij zal zijn geld niet achterlaten in een onderneming waar iedere ingehouden euro winst een waarde heeft van minder dan een euro ook al is de kans op een behoorlijke tijdelijke koersappreciatie groot. Een speculatieve belegger zal net als de slotmachine speler (zeker in het begin) meer dan gemiddeld kunnen verdienen. Hij zal op termijn van iedere belegde euro één euro minus bankkosten terug zien.

De panelportefeuille

Het beleggingsresultaat 2017 van de panel portefeuille (=portefeuille samengesteld uit aandelen waarover we in De Financiële Telegraaf berichtten over koopwaardigheid en te hanteren maximale koopprijzen) bedraagt 7,8% per 11-08-2017 en sinds 1 juni 2015, 53,9%.

Op 24 juli 2017 werd Continental gekocht voor €189.95

De interactieve site

Op www.vanslingerlandt.com zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese/Amerikaanse aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Neem nu een abonnement op www.vanslingerlandt.com om toegang te krijgen tot de database en zo de aandelen uit de DFT portefeuille te volgen.
Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: ,