En Fugro dan en SBM?

In mijn vorige column ging ik nader in op de basisprincipes bij fundamentele analyse. Met een beperkt aantal transacties (4-6 per jaar) zijn uitstekende beleggingsresultaten te behalen als je belegt in een beperkt aantal ondernemingen. Deze moeten wel duidelijk meer dan gemiddeld winstgevend zijn en je moet er niet te veel voor betalen. Je sluit behoorlijke koersverliezen daarmee niet uit, wel permanente vermogensverliezen omdat er een sterke motor in de onderneming zit. Als voorbeelden van ondernemingen die de laatste 15 jaar gemiddeld per jaar meer dan 15% verdienden op iedere euro ingehouden winst noemden wij: ASML (18,17%), Brunel (15,14%), Olies ( 17,59%), Unilever (17,31%), Boskalis (15,85%), Acomo (22,16%) en Accell(15,82%).
En waar zijn Fugro en SBM dan?
Dat was een vraag van één van de lezers van mijn column, die weet dat ik al jaren fan ben van Fugro en SBM. Wat SBM betreft kan ik kort zijn. Met een gemiddelde winstgevendheid van 13,36% (=Rentabiliteit Eigen Vermogen) over de laatste 15 jaar hoort SBM niet in het rijtje van 15%+ thuis en Fugro (15,85%) evenals nog een aantal andere ondernemingen passen er wel in maar heb ik gewoon niet genoemd.

Haperende motoren bij SBM offshore en Fugro
Zowel SBM als Fugro zijn geconfronteerd met nogal wat ellende. SBM met het Yme project en smeergeldaffaires en Fugro gaf dit jaar drie winstwaarschuwingen af. De koersen gingen goed onderuit. Fugro van een hoogste koers in 2012 van bijna €60,- naar een koers nu van rond €17,- en SBM van rond €16,50 in 2012 tot rond €10,- nu. Bij dergelijke koersdalingen is het van belang er achter te komen of er sprake is van incidentele of structurele veranderingen in de winstgevendheid.
Investeringsmaatschappij HAL heeft duidelijk geconcludeerd dat SBM en Fugro ondernemingen zijn met sterke motoren, ook in de toekomst. HAL heeft in 2014 zijn belang in SBM uitgebreid naar 15,01% en indirect in Fugro via zijn belegging in Boskalis (34,5%) met een belang nu van 15% in Fugro.

Meerijden op de rug van de ondernemer
Het mooie van een belegging in meer dan gemiddeld winstgevende ondernemingen is dat je als belegger kan meerijden op de rug van de ondernemer zolang zich geen belangrijke wijzigingen in de business aandienen. Je moet echter wel opmerkzaam blijven. Wij verkopen wanneer de beurs bereid is meer voor de onderneming te betalen dan wat de onderneming waard is. Verder gaan wij aan de zijlaan staan na een grote overname en/of een belangrijke wijziging in het management.
Wij verkochten Fugro in 2013 na de komst van de van buitenaf aangetrokken nieuwe CFO Verhagen en na vertrek van commissaris Cremers. Voor een overzicht van onze selectiecriteria verwijzen wij u naar onze site.

Wacht eerst drie goede kwartaalberichten af.
Volgens professor Haugen (The New Finance) laat de geschiedenis zien dat de belegger eerst drie goede kwartaalberichten wil zien voordat hij weer gaat beleggen in fallen angels als SBM en Fugro. HAL heeft blijkbaar minder tijd nodig. Wij raden de particuliere belegger aan professor Haugen in deze te volgen.

Facebooktwitterlinkedinmail