Ferrari niet te stoppen in Monaco

Met Sebastian Vettel en Kimi Räikkönen heeft Ferrari zondag in de Formule 1 in Monaco een prachtige dubbelslag binnengehaald.

Beursgang Ferrari New York

De beursgang van Ferrari op 20 oktober 2015 was onderdeel van eerder aangekondigde plannen om de Italiaanse sportwagenfabrikant af te splitsen van moederconcern Fiat Chrysler. Fiat Chrysler wil de opbrengsten gebruiken om schulden af te lossen en om te investeren in het opkalefateren van de merken Jeep, Alfa Romeo en Maserati.

Piero Ferrari

Piero Ferrari, zoon van oprichter Enzo uit een buitenechtelijke relatie, werd door de beursgang miljardair. Het verhaal van de 72 jarige Piero is bijzonder omdat hij geboren werd uit de relatie van de legendarische Enzo Ferrari met Lina Lardi. Piero is de tweede en enige nog levende zoon van de oprichter van het Italiaanse sportwagenmerk. Enzo’s eerste zoon uit diens officiële huwelijk, Dino Ferrari, stierf in 1956 als gevolg van een spierziekte. Pas na de dood van Enzo’s vrouw Laura in 1978 nam Piero de achternaam Ferrari aan.

Waardering Ferrari en Freni Brembo

Ferrari: de waarde van het aandeel Ferrari is moeilijk te berekenen bij gebrek aan voldoende historische cijfers. We wagen toch maar een poging. Op basis van een paar jaar cijfers en prognoses van de Winst Per Aandeel voor 2017 en 2018 komen we tot een waarde van het aandeel Ferrari van €48,47 tegenover een koers van €76,30. Waarom is de koers aanmerkelijk hoger dan de door ons berekende waarde? Hier hebben we te maken met een fenomeen dat we bij veel ondernemingen met luxe artikelen zien.

Bij ondernemingen zoals LVMH en Hermès international is de belegger blijkbaar bereid genoegen te nemen met een lagere toekomstige opbrengst in ruil voor stabiele en hoge winstgevendheid en status. Bij dit soort ondernemingen wordt impliciet met een lagere discontofactor gerekend bij het contant maken van toekomstige kasstromen (sorry voor dit stukje theorie). Daarmee rekening houdend komen we op een waarde van het aandeel Ferrari van €90,72.

Freni Brembo: geldt als hét merk op het gebied van remsystemen en klanten zijn bedrijven als BMW, Harley-Davidson, Ducati, Porsche, Ferrari en Renault. In ons DFT artikel van 29 mei 2015 schreven wij over dit bijzondere bedrijf en berekenden een voor ons aanvaardbare koopprijs van €34,-. We moesten 4 maanden wachten vooraleer deze prijs werd gehaald. Op dit moment noteert het aandeel €70,95. Brembo is een waardecreërende onderneming die groeit door winstinhouding. Het mooie van dit soort ondernemingen is dat ze om die redenen ieder jaar meer waard worden. Op basis van de meest recente gegevens berekenen wij nu een waarde van Brembo van €91,25 en een voor ons aanvaardbare koopprijs van €53,40. Wij houden de aandelen Brembo in portefeuille.

Foto: Invest4You 

De panel portefeuille

Het beleggingsresultaat 2017 van de panel portefeuille (=portefeuille samengesteld uit aandelen waarover we in De Financiële Telegraaf berichtten over koopwaardigheid en te hanteren maximale koopprijzen) bedraagt 10,4% per 26-05-2017 en sinds 1 juni 2015, 57,5%.

De interactieve site

Op www.vanslingerlandt.com zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese/Amerikaanse aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Neem nu een abonnement op www.vanslingerlandt.com om toegang te krijgen tot de database en zo de aandelen uit de DFT portefeuille te volgen.
Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: , ,