Hermès, Ferragamo of allebei?

Verdient Hermès of Ferragamo de voorkeur? Allebei zal het antwoord zijn van de consument, maar voor welk bedrijf kiezen wij als belegger.

Hermès is een Frans modehuis en vooral bekend van de zijden sjaaltjes en de Kelly- en Birkin-bags. Hermès werd in 1837 opgericht in Parijs als leverancier van zadels en dergelijke artikelen bestemd voor de aanzienlijkste Europese families. Emile-Maurice Hermès, opvolger van de stichter Thierry Hermès, introduceerde een lijn hutkoffers, tassen en ander benodigdheden voor op reis. In 1920 begon hij ook met aanbod van horloges, juwelen en huisdecoratie. Daarna zijn heel wat nieuwe producten toegevoegd waaronder: stropdassen, geuren en het bekende sjaaltje: de carré.

Salvatore Ferragamo (1898-1960) was een Italiaanse schoenontwerper en de stichter van het bedrijf. Na zijn opleiding als schoenmaker in Napels vertrok hij naar de USA. Hij werkte daar met vele Hollywood sterren in de 1920s voordat hij terugkeerde naar Italië om daar uniek handgemaakt schoeisel te maken voor de rijkste en invloedrijkste vrouwen van toen.

Het huidige bedrijf Salvatore Ferragamo S.p.A is gespecialiseerd in luxe artikelen, waaronder designer schoenen, handtassen , lederwaren en “ready to wear” artikelen.

Waardering Hermès

Hermès is een zeer winstgevende onderneming met een historische Rentabiliteit eigen vermogen rond 25%. De groene oplopende lijn in de grafiek geeft aan dat duidelijk meer dan gemiddeld verdiend wordt en dus aandeelhouderswaarde gecreëerd wordt. Iedere ingehouden euro winst heeft een gemiddelde historische beurswaarde van €7,-. Dat wil zeggen dat een niet uitgekeerde euro winst een beurswaarde had van €7,- tegenover een uitgekeerde euro van uiteraard €1,-. Bij de huidige beurskoers heeft een ingehouden euro winst zelfs een waarde van €9,80.

Foto: Invest4You NV
Bij een koers van €447,50 moeten de komende 9 jaren ten minste vergelijkbaar winstgevend zijn om deze koers te rechtvaardigen.

Waardering Salvatore Ferragamo

Ferragamo is eveneens een zeer winstgevende onderneming met een vergelijkbare historische Rentabiliteit Eigen Vermogen rond 25%. De groene oplopende lijn in de grafiek geeft aan dat duidelijk meer dan gemiddeld verdiend wordt en dus aandeelhouderswaarde gecreëerd wordt. Iedere ingehouden euro winst heeft een gemiddelde historische beurswaarde van €6,50-. Dat wil zeggen dat een niet uitgekeerde euro winst een beurswaarde had van €6,50 tegenover een uitgekeerde euro van uiteraard €1,-. Bij de huidige beurskoers heeft een ingehouden euro winst een waarde van €6,20.

Foto: Invest4You NV
Bij een koers van €28,94 moeten de komende 4 jaren ten minste vergelijkbaar winstgevend zijn om deze koers te rechtvaardigen.

Veiligheidsmarge

Bij het kopen van aandelen die aan onze selectiecriteria voldoen hanteren wij een stevige veiligheidsmarge om ons te beschermen tegen inschattingsfouten. In het geval van Hermès zijn we pas bereid te kopen bij een koers van €274,- en bij Ferragamo bij €30,80.

Bij de huidige koers hebben wij gezien de relatieve gunstigere onderwaardering een voorkeur voor Ferragamo

Conclusie: Ferragamo is een prachtige onderneming om voor de lange termijn in portefeuille te hebben. Wel is bij de berekening van de waarde een lagere discontovoet van 6% gehanteerd

Beoordeling Ferragamo door ons panel

Met een panel bestaande uit een bedrijfseconoom, accountant, een fiscaal econoom, een crowd funder, en een autohandelaar is Ferragamo beoordeeld. Door Hendrik Oude Nijhuis, nauw betrokken bij het voorbereidende werk, is inmiddels een analyse over Ferragamo opgesteld. Deze analyse is op DFT beschikbaar.

Opinie van het panel

Ferragamo zou bij een koers van €31,- (of minder) prima passen in de portefeuille van de lange termijn belegger. Wel is van belang te beseffen dat de merknaam nagenoeg het enige element is waar het bedrijf op leunt. Ook heeft het panel er moeite mee dat bij de waardebepaling gerekend is met een lagere discontovoet.

Op de interactieve site zijn Ferragamo en Hermès tijdelijk gratis toegankelijk. Beleggers kunnen voor een eigen waardeberekening daar zelf gegevens inbrengen zoals winst per aandeel, lange termijn REV, dividend payout en discontovoet.

De panel portefeuille

Het beleggingsresultaat van de panel portefeuille (=portefeuille samengesteld uit aandelen waarover we in De Financiële Telegraaf berichtten over koopwaardigheid en te hanteren maximale koopprijzen) bedraagt over 2016 20,8% en sinds 1 juni 2015 61,0%.

De interactieve site  www.vanslingerlandt.com

Op deze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Neem nu een abonnement op www.vanslingerlandt.com om toegang te krijgen tot de database en zo de aandelen uit de DFT portefeuille te volgen.
Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: , , ,