Met ons panel pensioenbeleggen

Samen met een panel worden ondernemingen geselecteerd die geschikt zijn als pensioenbelegging. Sinds een jaar publiceert het panel per onderneming daarover in DFT.

Onderstaande tabel laat de prestaties zien van ons panel dat in mei 2015 begon met het selecteren van aandelen die voldoen aan de criteria voor een lange termijn belegging en waarover wij per fonds een toelichting gaven in De Financiële Telegraaf.

Foto: Eigen tabel

Het panel bestaat uit bedrijfseconomen, accountants, analisten uit de pensioenwereld, een fiscaal econoom, een IT-ondernemer, een autohandelaar en een natuurkundige.

Het panel hanteert de volgende selectiecriteria:

Foto: Eigen tabel

Portefeuille voor de pensioenbelegger

Iedere belegger die ons heeft gevolgd heeft nu 8 aandelen in portefeuille, het maximaal aantal dat we in portefeuille willen hebben. Wanneer we een aandeel tegenkomen dat schreeuwt om gekocht te worden dan kunnen we dat alleen kopen door een aandeel uit de bestaande portefeuille te verkopen. Verder letten we er uiteraard op dat de aandelen in portefeuille blijven voldoen aan de selectiecriteria.

De één euro regel

De door het panel geselecteerde ondernemingen voldoen alle aan de één euro regel, dat wil zeggen dat de beurswaarde van een ingehouden euro winst een waarde heeft van meer dan de één euro die je bij uitkering krijgt. Daar laat je toch graag je geld achter als lange termijn belegger. En als een beurs(koers) eens behoorlijk onderuitgaat is het prettig om te weten dat in de geselecteerde ondernemingen iedere dag goed geld voor je verdiend wordt.

Genormaliseerde cijfers

Het bespaart ons veel tijd om alleen ondernemingen in onze selectie te betrekken die in het verleden meer dan gemiddeld winstgevend waren en waarvan verwacht mag worden dat dat in de toekomst ook het geval zal zijn. Wij passen bij dit selectieproces waarderingsgrondslagen aan die niet gepaard gaan met een kasstroom. Verder maken we ook onderscheid tussen wel/niet bedrijfsgebonden resultaten en vermogen. Dit proces staat bekend als het “normaliseren” van cijfers.

3 à 4 transacties per jaar

Dat is onze ervaring bij het toepassen van onze selectiecriteria. Je kan dus best rustig op vakantie gaan zonder eerst je hele portefeuille te verkopen. Verder zijn de totale transactiekosten bijgevolg laag.

Binnenkort komt het panel weer bijeen

Daarbij zullen de selectiecriteria worden doorgenomen met betrekking tot de huidige acht geselecteerd ondernemingen. De beperkte free float van Stef en de overnameactiviteiten Boskalis zullen daarbij ter sprake komen. Verder wordt gekeken naar ondernemingen zoals Hermès International, SAP, Inditex e.d.

De interactieve site www.vanslingerlandt.nl

Op deze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Syb van Slingerlandt is directeur bij Invest4You NV / Post Vermogensbeheer. Eerder was hij als partner van EY veelvuldig betrokken bij de waardering van ondernemingen in Nederland, België en Verenigde Staten. Vanaf 1986 onderhoudt hij een database waarbij waarderingsgrondslagen van ondernemingen zodanig zijn aangepast dat ondernemingen kunnen worden geselecteerd waar het vermogen van de aandeelhouder het best rendeert. Hij kan op elk willekeurig moment posities hebben in de in deze analyse genoemde financiële markten en/of instrumenten. Kijk voor nadere gegevens van de in dit artikel genoemde ondernemingen op www.vanslingerlandt.com. De informatie in deze analyse is niet bedoeld als individueel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Facebooktwitterlinkedinmail