Resultaat +20,8%: beleggen kun je zelf!

Met een betrouwbare database en met strikte toepassing van selectiecriteria zijn mooie beleggingresultaten te behalen. Sinds juni 2015 selecteert een panel op basis van gegevens in onze database ondernemingen die voldoen aan strikte selectiecriteria. Met als resultaat een rendement van 20,8%!

Het panel

Het panel bestaat uit particuliere beleggers, te weten een autohandelaar, een crowd funder, een fiscaal econoom, een registeraccountant en een bedrijfseconoom.

Selectiecriteria

Wij krijgen als reactie op onze DFT artikelen dat de door ons berekende aankoopprijs van geselecteerde ondernemingen vaak niet reëel zou zijn. Wij hebben inderdaad ondernemingen gemist die na ons artikel behoorlijk in koers zijn gestegen. Wij noemen Vopak (NL), Colruyt(B), Zodiac(F) en Lotus Bakeries(B). Wij blijven deze volgen, net zoals Freni Brembo waar we vier maanden op hebben gewacht voordat onze koopprijs werd gehaald (koerswinst nu 73,4%).

Betrouwbare database

In onze database hebben we niet alleen gerapporteerde cijfers van ondernemingen en allerlei ratio’s maar hebben we ook “genormaliseerde cijfers”. Wat wij als investeerders willen weten is hoe het management van een onderneming omgaat met ons geld. En “ons geld” is het bedrag dat aandeelhouders bij een aandelenemissie hebben ingebracht plus de bedragen die ieder jaar bij de winstverdeling als ingehouden winsten in een onderneming zijn achtergelaten.

Beleggingsfilosofie panel

Wij laten alleen “ons geld” in een onderneming achter als iedere euro ingehouden winst een waarde heeft van tenminste één euro en voldaan wordt aan onze selectiecriteria. Om ons te beschermen tegen inschattingsfouten bij de berekening van de waarde van een onderneming hanteren wij bij aankoop een stevige veiligheidsmarge/korting van zo’n 40% en houden wij een zekere spreiding aan in onze portefeuille. Het aantal transacties ligt historisch rond 3 per jaar

Beleggingsresultaat 2016 panelportefeuille +20,8%

Stand portefeuille per 31-12-2016

Foto: TLG

Klik voor de eerder verschenen DFT artikelen het betreffende bedrijf:

Beleggen kun je zelf

Dat is de titel van een onlangs uitgegeven boek van Patrick Beijersbergen, zie Beleggen kun je zelf bij Bol.com. Wij zijn het daarmee volledig eens. Met een betrouwbare database en strikte toepassing van selectiecriteria is beleggen niet zo moeilijk. Wij willen daaraan toevoegen dat zeker jonge mensen moeten beleggen.

In een artikel van ons in De Financiële Telegraaf lieten we zien hoe je door maandelijks €150,- apart te leggen je met beleggen al gauw beter uit bent dan met sparen.

netto-contacte-waarde-sparen-vs-beleggen

Foto: TLG
Als je dus consequent €1.800,- (12*€150) per jaar spaart tegen een rente van 3% dan heb je op je 65ste een bedrag bijeen gespaard van €234.867. Om die €234.867 vergelijkbaar te maken met nu, moet je dit bedrag terugrekenen en kom je bij een veronderstelde inflatie van 3% uit op €72.000 en met beleggen op €266.629.

Met sparen heb je minder risico!

Dat klopt zeker op de korte termijn. De tabel hierboven laat zien dat je met beleggen op je 65ste een vermogen van €869.754 hebt opgebouwd, met een waarde nu van €266.629. Dit echter wel op voorwaarde dat de beurs dan niet toevallig in elkaar stort. Ben je net 5 jaar bezig met beleggen dan ben je bij een crash snel slechter uit dan met sparen, maar na 40 jaar ben je nog steeds beter uit met beleggen als de beurs niet meer dan €266.629 minus €72.000 = €194.629, ofwel 73% onderuit gaat.

Tijdelijk verlies is part of the deal

Als je problemen hebt met tijdelijk vermogensverlies, dan beleg je beter niet. Daarentegen bieden beursbewegingen mogelijkheden om de maandelijkse bedragen die nog niet zijn belegd tegen een gunstige koers te investeren of om tijdelijk overgewaardeerde aandelen te verkopen. Permanent vermogensverlies is het ergste wat een belegger kan overkomen. Dit is te voorkomen door te beleggen in meer dan gemiddeld winstgevende en conservatief gefinancierde ondernemingen en dit op voorwaarde dat je niet teveel betaalt.

Neem nu een abonnement om toegang te krijgen tot de database op www.vanslingerlandt.com en de DFT portefeuille te volgen.

Op onze site zijn Nederlandse aandelen te selecteren die voldoen aan allerlei criteria inclusief de criteria van het panel. Dat geldt ook voor een beperkte tijd voor Europese aandelen bij het uitbrengen van een opinie door het panel in De Financiële Telegraaf.

Op de interactieve site kunnen beleggers net als het panel eigen waardeberekeningen maken. Vervolgens beslissen zij zelf hoe zij hun portefeuille inrichten. Koop-/verkoopopdrachten geven zij zonder tussenkomst van ons door aan hun eigen bank. Historisch ligt het aantal transacties op zo’n 4 per jaar. Daarmee zijn de transactiekosten minimaal.

Facebooktwitterlinkedinmail

Tags: